Kulki czekoladowe z ekspandowanymi zbożami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kulki czekoladowe z ekspandowanymi zbożami, to super pomysł na szybką i zdrową przekąskę. Dla łasuchów czekolady i słodyczy to super rozwiązanie. Ja osobiście mam słabość do zbóż ekspandowanych, dodaję je do batonów, musli. Przepadam za nimi. Również uwielbiam kulki czekoladowe.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 7 łyżek płatków owsianych
– 4 łyżki nasion chia
– 50 g oleju kokosowego
– ½ szklanki mleka kokosowego
– 1 szklanka ekspandowanej gryki
– 3 łyżki kakao
– 2 szklanki ekspandowanego amarantusa
– 1 szklanka ekspandowanego prosa
– 6 łyżeczek cukru
Na suchej patelni podsmażamy płatki owsiane. Jak przestygną przesypujemy je do miski, następnie dodajemy ekspandowane zboża, nasiona chia.
W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej kakao, olej kokosowy, cukier i mleko kokosowe. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki nam się roztopią. Płynną czekoladę przelewamy teraz do naszych suchych składników. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 minut.
Kolejnym krokiem będzie formowanie kuleczek. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy kuleczki. Możemy je obtoczyć w wiórkach kokosowych, sezamie czy w kakao, równie dobrze mogą pozostać bez posypki, wybór pozostawiam Wam.
Po wykonaniu odstawiamy je na jakiś czas, by wszystkie składniki ładnie połączyły się ze sobą.
Gotowe.
Świetna, zdrowa, mała przekąska.
SMACZNE KULKI CZEKOLADOWE Z EKSPANDOWANYM AMARANTUS!