Kurczak Fajitas. Tortilla z kurczakiem i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak Fajitas. Tortilla z kurczakiem i warzywami. Kolorowe papryki, soczysty ananas z dodatkiem pietruszki i kolendry, miks składników sprawia, że danie smakuje fenomenalnie. Wbrew pozorom tortilla jest bardzo prosta w przygotowaniu i będzie idealną opcją na obiad. Jest to najlepszy kurczak Fajitas!
Ananas jest pięknym, soczystym, aromatycznym, o doskonałym smaku i o niesamowitych właściwościach leczniczych owocem. Ananas jest owocem wspomagającym odchudzanie. Dzięki zawartości bromeliny ananas ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wspomaga procesy przemiany materii, co jest zaletą w okresie odchudzania. Witaminy zawarte w ananasie to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, cynk, potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Zawiera sporo błonnika.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Kolendra jest bardzo podobna do natki pietruszki i znalazła swe zastosowanie w kuchni. Jednak mało kto wie o jej właściwościach zdrowotnych. Kolendra poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Posiada działanie uspokajające. Ma działanie bakteriobójcze i odświeżające oddech. Pozwala oczyścić organizm z metali ciężkich. Jest silnym antyoksydantem. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry i wzrok. Wzmacnia odporność organizmu. Jedzenie kolendry zapobiega zawałom serca. Zmniejsza poziom złego cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w kolendrze to: A,B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk. Zawiera także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Nadzienie:
– 2 piersi z kurczaka
– przyprawa do kurczaka
– kminek
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– ½ pęczka natki pietruszki
– ½ pęczka kolendry
– ½ żółtej papryki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 4 tortille pszenne lub kukurydziane
– 200 g sera mozzarella
– pęczek szczypiorku
Salsa z ananasa:
– ½ czerwonej papryki
– ½ czerwonej cebuli
– 5 łyżek natki pietruszki
– gruby plasterek ananasa
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kurczaka. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na chwilkę by mięso przeszło przyprawami.
Pierś z kurczaka kładziemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej i grillujemy do momentu aż mięso będzie gotowe.
Gotowa pierś z kurczaka kroimy na kawałki.
Do pojemnika wkładamy natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, paprykę żółtą, sok z cytryny, sól, pieprz, trzy łyżki oliwy z oliwek. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy do momentu uzyskania puree.
Kurczaka i zielony sos umieszczamy w jednej misce i mieszamy dokładnie.
Teraz wykonujemy salsę z ananasa. Cebulę czerwoną, ananasa, paprykę kroimy w kostkę. Natkę siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny.
Na polówce tortilli kładziemy starty ser mozzarella, następnie kurczaka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Następnie składamy tortille na pół. Nagrzewamy grill elektryczny lub patelnię i kładziemy tortillę. Podpiekamy kilka minut, musimy uzyskać złoty kolor tortilli. Upieczone tortille przekładamy na talerz kroimy ją na pół i dekorujemy salsą z ananasa. Gotowe.
Wyjątkowy i smaczny obiad. Niezapomniane wrażenia smakowe. Fantastyczne połączenie ananasa z papryką i mięsem, składniki idealnie łączą się ze sobą pozostawiając niedosyt…