Kurczak korma – kuchnia indyjska.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak korma – kuchnia indyjska. Ten kremowy, pikantny przepis na kurczaka korma jest czymś o czym marzą nasze kubki smakowe. Rozluźnijmy się i przygotujmy się na pyszną podróż kulinarną do Indii! Kurczak korma z kurkumą, czosnkiem, imbirem, cynamonem i mleczkiem kokosowym to jedno z magicznych dań, które są wypełnione różnorodnością smaków. Kurczak pełen smaku o kremowej konsystencji, aż prosi się by wykonać to danie na obiad.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 piersi z kurczaka
– 120 g jogurtu greckiego
– 1 cebula
– 15 g korzenia imbiry
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki przyprawy korma
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 łyżka mąki uniwersalnej
– 1 łyżka syropu klonowego
– 400 ml mleczka kokosowego w puszce
– 1 łyżeczka kardamonu
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Do miski wkładamy jogurt grecki i dodajemy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i starty imbir, smażymy około 2 minut i dodajemy przecier pomidorowy i wsypujemy pozostałe przyprawy. Całość smażymy przez kolejne 3 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
Garnek ściągamy z ognia dodajemy mleczko kokosowe oraz mąkę za pomocą blendera ręcznego miksujemy całość na gładką masę.
Ponownie garnek stawiamy na ogniu i dodajemy pierś z kurczaka i syrop klonowy. Trzymamy całość na ogniu przez kolejne 15 minut aby kurczak się ugotował.
Podajemy z ryżem.
Kurczak korma to tradycyjne indyjskie danie, które jest lekkie i aromatyczne o smaku kurkumy i przecieru pomidorowego, z dużą ilością przypraw. Kurczak jest dobrze przyprawiony i idealnie zbalansowany, ma mniej pikantności niż tradycyjny przepis. Kurczaka korma możemy podawać z chlebkiem naan – smakuje wybornie.