Kurczak kung pao.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak kung pao. Jest to danie bardzo uzależniające, smażony kurczak z doskonałą kombinacją słodkiego, pikantnego i słonego! Delikatne kawałki kurczaka w jedwabistym sosie, eksplodujące smakiem. I do tego chrupkość warzyw. To jest to! Jeden z najbardziej poszukiwanych przepisów jest już dostępny!
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g piersi z kurczaka
– 3 cebule
– 4 średnie marchewki
– 3 ząbki czosnku
– 200 g orzechów nerkowca
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka cukru
– 2 papryki czerwone
– sól
– szczypta ostrej papryki
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka wody
– 2 woreczki ryżu
– olej kokosowy
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule kroimy w duża kostkę.
Mięso kroimy w duża kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy troszkę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzeszki nerkowca. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy cebulę. Dusimy kilka minut. Następnie wsypujemy pokrojona paprykę i wlewamy ocet jabłkowy. Wsypujemy pozostałe przyprawy cukier, sól, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy dokładnie i dusimy kilka minut.
Rozrabiamy wodę z mąką i wlewamy do duszących się warzyw. Mieszamy do momentu zagotowania się. W razie potrzeby przyprawiamy wg uznania. Nasze danie gotowe.
Sami w domu możemy przygotować danie z kuchni chińskiej, pełne smaku i aromatu.