Kurczak w chrupiącej panierce.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak w chrupiącej panierce. Dziś pokażę Ci jak zrobić najsmaczniejszą pierś z kurczaka w domu. Jeśli chodzi o kurczaka to po prostu nie ma nic smaczniejszego niż soczyste mięso i chrupiąca panierka, palce lizać! Dzięki temu przepisowi w domowym zaciszu wykonasz najdoskonalszego, chrupiącego, soczystego aż palce lizać kurczaka. Błyskawiczna w przygotowaniu panierka z dodatkiem czosnku sprawi, że pierś z kurczaka jest przeniesiona na wyższy poziom. Aż ciężko się oprzeć! Każdy kęs doprowadza do oszołomienia, kiedy się wgryzasz panierka pęka i odsłania soczystą pierś z kurczaka…
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie są potrzebne:
– 3 filety z piersi z kurczaka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ szklanki wody
– olej do smażenia
Kurczaka pokrój w małe lub średnie kawałki.
Mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, czosnek granulowany i wodę wymieszaj w misce. Ciasto powinno być gęściejsze niż ciasto na naleśniki.
Na patelni rozgrzej olej.
W gotowym cieście zanurz kawałki kurczaka i smaż do momentu aż uzyskasz złotawy odcień ciasta.
Podawaj na ciepło.
Ten prosty przepis na smażoną pierś z kurczaka w chrupiącej panierce okazuje się za każdym razem idealnym pomysłem na obiad lub super świetną przekąską lub przystawką. Kurczak idealnie soczysty i chrupiący! Specjalna mieszanka składników sprawia, że kurczak smakuje cudownie. Najlepszą częścią tego przepisu jest to, że wykonasz go sama w domu. Już więcej nie skusisz się na kupną wersje, ponieważ Ty mój przyjacielu, jesteś twórcą tego dania!