Kurczak w mleczku kokosowym z czosnkiem i curry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak w mleczku kokosowym z czosnkiem i curry. Kiedy nie mamy pewności co zrobić na obiad, zawsze może pojawić się opcja szybkiego i smacznego obiadu. Delikatny kurczak w kremowym sosie kokosowy z curry. Kurczak jest szybki w przygotowaniu, aromatyczny i zdrowy! To proste danie z kurczaka, które przygotujemy w jednym garnku jest naprawdę komfortowym jedzeniem. Przy zimnej pogodzie nie ma nic lepszego niż zajadanie się tym obfitym, zdrowym obiadem, który jest pełen wspaniałych smaków.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 700 g piersi kurczaka
– 5 ząbków czosnku
– 2 cebule
– 1 puszka mleczka kokosowego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 2 łyżeczki curry
– 3 cm imbiru
– olej kokosowy
– ½ szklanka wody
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i czosnkiem granulowanym. Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Wkładamy mięso z kurczaka i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Dodajemy starty imbir. Podlewamy woda i dusimy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe ( pamiętajmy aby wcześniej było ono w lodówce przez 24 godziny ). Gotujemy bez przykrycia część sosu musi nam odparować. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem i curry.
Ten kokosowy kurczak curry jest zrobiony w jednym garnku i jest przepyszny! Idealna równowaga smaku sprawia, że każdy pokocha ten szybki obiad!