Kurczak w sosie słodkim chili.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak w sosie słodkim chili. Jest to prosty przepis z chrupiącym kurczakiem i słodkim sosem chili. Lepki, słodki sos chili z odcieniem cudownego pomarańczowego koloru, który dobrze pasuje do wielu dań. Ten azjatycki, słodki kurczak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Do kurczaka obowiązkowo podajemy ryż i warzywa, może być to brokuł lub zielona fasolka.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę Tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 cm imbiru
– ½ szklanki sosu słodkiego z chili
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól, pieprz
– olej kokosowy do smażenia
– sezam do posypania
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do momentu aż będzie brązowe. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Mieszamy zawartość patelni.
Do miseczki wlewamy słodki sos chili i sos sojowy. Mieszamy.
Zawartość miseczki wlewamy na patelnię. Mieszamy. Trzymamy na ogniu przez około 10 minut aż sos zacznie gęstnieć.
Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki dekorujemy sezamem.
Podajemy z ryżem i warzywami.
Wspaniały pomysł na szybki i zdrowy obiad!