Kurczak z ryżem i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak z ryżem i warzywami. To danie z kurczakiem, ryżem, orzechami nerkowca i warzywami jest łatwym przepisem do przygotowania. Fantastycznie przyprawiony ryż z kawałkami kurczaka i warzywami i tyle smaku w jednym daniu. Wyśmienity pomysł na zdrowy i sycący obiad! Jest to dobrze zbilansowany posiłek, który zawiera białko, węglowodany, warzywa! W jednym posiłku mamy wszystko czego potrzebujemy. Kuchnia azjatycka jest wspaniała!
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 piersi z kurczaka
– 1 brokuł
-1 papryka czerwona
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– sól, pieprz
– 2 woreczki ryżu
– olej kokosowy do smażenia
Sos:
– 12 łyżek sosu sojowego
– 4 łyżki syropu klonowego
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka imbiru
– 4 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki octu ryżowego
Wszystkie składniki do wykonania sosu mieszamy i odstawiamy na bok.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprze.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki kurczaka. Usmażone mięso wyciągamy i odkładamy na bok. Następnie na ta samą patelnie dodajemy różyczki brokuła i pokrojona w kostkę paprykę. Smażymy. Gdy warzywa się lekko podsmażą dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wsypujemy orzechy nerkowca i wlewamy sos, który wcześniej przygotowaliśmy. Mieszamy zawartość garnka. Przykrywamy i jeszcze chwilkę dusimy.
Na talerz kładziemy ugotowany ryż i dodajemy mięso z warzywami. Obiad gotowy.
Szybko i zdrowo!
Smacznego.