Kurczak ze szparagami i batatami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak ze szparagami i batatami. Bardzo ciekawa kompozycja smakowa i w dodatku bomba witaminowa. Danie szybkie w wykonaniu i wierzę, że Wam zasmakuje.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Potrzebne nam składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– olej kokosowy do smażenia
– Sól i czarny pieprz
– 5 ząbków czosnku
– 3 średniej wielkość bataty (słodki ziemniak)
– ½ szklanki wody
– 400 g świeżych szparagów
– ½ łyżeczki czerwonej papryki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnię wlewamy wodę i kładziemy pokrojonego w kostkę batata i pokrojone szparagi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy i następnie do naszych warzyw dodajemy kurczaka. Posypujemy papryką. Mieszamy. Chwilkę jeszcze gotujemy razem i gotowe danie obiadowe.
KURCZAK ZE SZPARAGAMI I BATATAMI! PYSZNY OBIAD!