Lody malinowo – cytrynowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Lody malinowo – cytrynowe. Nic nie smakuje lepiej od lodów z malinami i sokiem z cytryny. Domowe lody malinowe są kremowe, marzycielskie i absolutnie niesamowite! Zawsze jest dobry moment na domowe lody malinowe a jeśli są osoby co sądzą inaczej to niech zerkną do przepisu – składniki zdrowe, naturalne i lody bez dodatku cukru. Lody mają słodki i cierpki smak co sprawia, że lody wynoszone są na inny wymiar. Połączenie malin i cytryny smakuje obłędnie.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mrożonych malin
– sok z ½ cytryny
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 łyżka syropu klonowego
Mrożone maliny wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy. Za pomocą miksera ręcznego miksujemy zawartość miski.
Troszkę jogurtu umieszczamy w foremce na lody następnie umieszczamy troszkę zmiksowanych malin i tak na zmianę wypełniamy foremki aż skończą się nam składniki. Wkładamy patyczki i zamrażamy nasze lody przez minimum 6 godzin.
Te domowe lody z malin i soku z cytryny z dodatkiem jogurtu greckiego nie zawierają jajek i smakują orzeźwiająco! Cieszmy się smakami lata o każdej porze! Przepis na lody malinowo – cytrynowe jest bardzo prosty do przygotowania a efektem są pełne smaku, kremowe lody.