Lody z solonym karmelem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Lody z solonym karmelem. To jest przepis na najbardziej kremowe i najsmaczniejsze lody z solonym karmelem, jaki kiedykolwiek powstał! Lody są tak gładkie, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają nabiału i są wykonane w domu bez użycia maszyny do lodów. Proces przygotowania tych lodów karmelowych jest bardzo prosty. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i pozwolić by masa na lody się troszkę ubiła. I tylko tyle! Warto zrobić te pyszne lody z karmelem. Dzieci i dorośli pokochają tą wersję deseru na zimno.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Lody:
– 200 g mleczka skondensowanego
– 400 ml mleczka kokosowego z puszki
– 4 łyżki sosu karmelowego solonego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Solony karmel:
– 12 daktyli
– 6 łyżek mleka kokosowego lub wody
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Daktyle namaczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy daktyle. Do miski wkładamy zmiękczone daktyle, wlewamy mleko kokosowe lub wodę, dodajemy wanilię i sól. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką, aksamitną masę. Jeśli mieszanka jest trochę gęsta dodajemy kolejne dwie łyżki mleka lub wody. Kontynuujemy miksowanie aż masa zacznie przypominać karmel.
Do miski wlewamy mleczko skondensowane, mleczko kokosowe i wanilię. Ubijamy na średnich obrotach przez 5 minut. Łyżkę sosu karmelowego dodajemy do miski i delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy do pojemnika i przykrywamy papierem do pieczenia. Całość umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin.
Przed podaniem lody wyciągamy 10 minut wcześniej i polewamy je sosem karmelowym.
Sos karmelowy przechowujemy w lodówce.
Podajemy.
Te lody z solonym karmelem są łatwe w wykonaniu, bez laktozy, zdrowe i niesamowicie smaczne! Lody, które są wykonane z prostych składników, takich jak: mleczko kokosowe, wanilia, mleczko skondensowane i karmel oczywiście, który jest wykonany z daktyli. Te lody są bogate i kremowe, jednym słowem najlepsze domowe lody jakie możemy z łatwością wykonać.