Łosoś w sosie pomidorowym.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Łosoś w sosie pomidorowym. Jest to super łatwy i szybki przepis na łososia w pomidorach. Idealne danie do ryżu, makaronu bądź do kaszy. Wilgotne, delikatne filety łososia w przepysznym sosie pomidorowym. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka! Idealny posiłek na pracowite dni. Kto ma ochotę na łososia w pomidorach?
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 4 kawałki łososia
– sól, pieprz
– przyprawa do ryby
– odrobina masła
Pomidory z puszki przelewamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Rybę przeprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryby.
Kawałki łososia układamy na sosie pomidorowy. Na każdy kawałek ryby kładziemy odrobinę masła. Całość przykrywamy folią aluminiową bądź przykrywką.
Piekarnika nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 20 minut.
Szybki smaczny obiad.
Smacznego!