Łosoś w sosie sojowo czosnkowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Łosoś w sosie sojowo czosnkowym. Świetny sposób na serwowanie łososia, który jest tak bardzo pyszny! Sos do ryby smakuje naprawdę dobrze. Słodycz cukru w sosie sojowym doskonale pasuje do czosnku! Łosoś jest niezwykle wilgotny i delikatny. Ryba ta jest zdrowa i bardzo szybka w przygotowaniu, więc po krótkiej chwili możemy cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 kawałki łososia
– 1 łyżeczka sezamu
Sos:
– 8 łyżek sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
– 2 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 8 łyżek wody
Kawałki łososia myjemy i osuszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kawałki łososia.
Do małego garnka wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy cukier czosnek, imbir. Doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie wodę wlewamy do miseczki i dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dodajemy mąkę z wodą. Mieszamy przez chwilę i gdy zacznie gęstnieć ściągamy z ognia.
Gotowym sosem polewamy każdy kawałek ryby.
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 15 – 20 minut.
Upieczonego łososia posypujemy sezamem.
Jest to super łatwy przepis na łososia, który rozwija kubki smakowe?! Idealne połączenie słonego i słodkiego smaku wspaniale pasuje do łososia. Super pomysł na zdrowy i smaczny obiad!