Makaron po wietnamsku z kurczakiem i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makaron po wietnamsku z kurczakiem i warzywami. Wietnamski makaron z kurczakiem i warzywami to jedno ze smaczniejszych dań jakie możemy wykonać. Ryżowy makaron, marchewka, rzodkiewka, pyszny sos hoisin z masła orzechowego i przepyszny dressing z czosnkiem, imbirem, octem ryżowym. Cóż za wspaniałe połączenie smaków! Wystarczająco łatwy obiad by przygotować go w środku zabieganego tygodnia. Ta miska z kurczakiem i warzywami jest uosobieniem zdrowego odżywiania bez kompromisów. Niska zawartość tłuszczu, świeże warzywa, domowy sos to wszystko komponuje zdrowy, zbilansowany posiłek.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 piersi z kurczaka
– 100 g makaronu ryżowego
– 2 łyżeczki curry
– 2 marchewki
– natka pietruszki do posypania
– kiełki do posypania
– 3 rzodkiewki
Dressing:
– 3 cm imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka cukru pudru
– ½ szklanki octu ryżowego
Sos hoisin:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżka masła orzechowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczka syropu klonowego
Na początku przygotowujemy dressing. Do garnka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier puder oraz pokrojony na kawałki imbir i czosnek. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż cukier się rozpuści i zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie wyciągamy imbir oraz czosnek.
Wszystkie składniki do przygotowania sosu hoisin łączymy w miseczce. Gotowym sosem nacieramy pierś z kurczaka i posypujemy curry i odstawiamy na 30 minut.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy pierś pod przykryciem przez 30 – 40 minut.
Marchewkę ścieramy na tarce.
Rzodkiew kroimy w plasterki.
Do miseczki wkładamy trochę ugotowanego makaronu, pokrojoną pierś z kurczak dodajemy startą marchewkę oraz rzodkiew (możemy dodać inne świeże warzywa). Posypujemy natką pietruszki i polewamy dressingiem.
Kuchnia wietnamska znana jest ze swojej świeżości, wyważenia wyśmienitych smaków. Jeśli jesteśmy fanami ryżowego makaronu to to danie jest idealne by je wykonać. Poczujmy smak Wietnamu w domu. Wykonajmy pyszną wietnamską miskę z makaronem i kurczakiem z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw.