Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami. Ten przepis jest pełen świeżości i przepełniony smakiem warzyw i krewetek. Danie proste w wykonaniu i smakuje również smacznie następnego dnia, pełne zdrowych i smacznych warzyw. I dodatek ryżowego makaronu, który uwielbiam.
Kiedy tworzę i dzielę się z Wami przepisami, pragnę by były one łatwe, zdrowe, przyjemne do jedzenia i żebyście po każdym posiłku mieli dobre samopoczucie.
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Fasolka zielona ma bardzo wyrazisty smak i jest polecana kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Fasolka zielona jest źródłem wielu składników odżywczych. Polecana jest osobom na diecie, ze względu na niski indeks glikemiczny. Pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Wspiera układ nerwowy, obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorób serca. Poprawia pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Ma działanie oczyszczające. Zielone ziarenka fasoli są bogate w flawonoid, są to sine przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne to: żelazo, potas, fosfor, wapń, fluor, magnez, sód, cynk, mangan, miedź. Znajdziemy w niej również błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie mrożonych krewetek
– ½ brokuła
– 4 ząbki czosnku
– 1 czerwona słodka papryka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 200 g fasolki zielonej
– 200 g mini kolb kukurydzy
– makaron ryżowy
– olej
– sol, pieprz
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
Makaron ryżowy umieszczamy w misce i zalewamy wrząca wodą, po upływie 5 minut odcedzamy.
W woku rozgrzewamy olej i wsypujemy krewetki. Podsmażamy je. Następnie dodajemy małe różyczki brokuła, mini kolby kukurydzy, czosnek posiekany drobno, fasolkę zieloną i pokrojona w kostkę paprykę czerwoną. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz, czosnek w proszku. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i mieszamy od czasu do czasu. Jak warzywa są al dente dodajemy makaron ryżowy. Mieszamy. Gotowe.
MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI I WARZYWAMI!