Makaron z piersią z kurczaka w sosie grzybowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makaron z piersią z kurczaka w sosie grzybowym. Pieczarki, suszone grzyby i pierś z kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem makaronu to marzenie wszystkich miłośników makaronu i grzybów. Pyszny, kremowy sos i delikatne pieczarki, smaczny makaron i mięso sprawia, że obiad jest sycąc. Któż może się oprzeć takiej pokusie?! Idealny pomysł na obiad w ciągu tygodnia a cała rodzina go pokocha!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 150 g suszonych grzybów
– 150 g pieczarek
– 2 piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 200 g śmietany 18%
– 150 g makaronu wstążki
– sól, pieprz
Suszone grzyby namaczamy i pozostawiamy na noc. Rano garnek z grzybami stawiamy na ogniu i gotujemy grzyby przez 30 minut. Odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i ugotowane suszone grzyby. Smażymy około 10 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Makaron z grzybami i piersią z kurczaka jest bardzo prosty w przygotowaniu a jednocześnie pełen smaku. Soczyste kawałki kurczaka, złocisty makaron i ziemiste grzyby połączone razem tworzą prosty i pyszny obiad. Sos śmietanowy idealnie łączy całość – jest to idealny i komfortowy posiłek.