Makaron ze szpinakiem i kurczakiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Ten przepis zawiera makaron, czosnek, natkę pietruszki, szpinak oraz mięso. Jest to świetny przepis na szybki i letni obiad z makaronem. Makaron z kruczkiem jest idealnym sposobem by przemycić szpinak, ponieważ nie każdy go lubi. To jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczne. Kremowy sos otaczający kurczaka, szpinak, makaron oraz resztę składników czyni go smacznym i pożywnym posiłkiem. To idealne połączenie smaków, które sprawi, że pomyślimy, że jesteśmy w restauracji!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 piersi z kurczaka
– 5 ząbków czosnku
– 2 cebule
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 śmietana
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 250 g szpinaku świeżego
– 200 g makaronu
– ½ szklanki sera mozzarella
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– przyprawa ziołowa do kurczaka
– olej kokosowy do smażenia
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odlewamy jedną szklankę wody z makaronu.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kurczak. Usmażone mięso przekładamy na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, paprykę słodką i przecier pomidorowy. Mieszamy. Wkładamy pokrojone liście szpinaku. Chwilkę dusimy. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka, wlewamy wodę z makaronu, wsypujemy makaron i starty ser mozzarella. Mieszamy. Chwile dusimy.
Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Szybko, smacznie i zdrowo!