Makaronowa zapiekanka z indykiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makaronowa zapiekanka z indykiem. To super łatwa zapiekanka z makaronem, pomidorami, dużą ilością czosnku i cebuli z dodatnie świeżych liści bazylii a wszystko posypane serem mozzarella. Zapiekanka z pełnoziarnistym makaronem i indykiem jest bardzo prosta do przygotowania i smakuje wspaniale. Kiedy życie wydaje się czasami nieco przytłaczające zapiekana okazuje się cudownym sposobem na odżywienie ciała i ducha. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g makaronu pełnoziarnistego
– ½ kg mielonej piersi z indyka
– 1 cebula
– 6 ząbków czosnku
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 puszka pomidorów
– 1 szklanka wody
– sól, pieprz
– ser mozzarella do posypania
– olej do smażenia
– kilka listków świeżej bazylii
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do garnka nalewamy troszkę olej i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli, dodajemy czosnek smażymy około 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory w puszce i wodę. Mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Do garnka wkładamy makaron. Mieszamy. Zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy i posypujemy startym serem mozzarella.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy makaron przez 30 minut.
Upieczone danie posypujemy świeżą bazylią. Podajemy na ciepło.
Zapiekanki są wspaniałe za to, że wykonuje się je w błyskawicznym tempie, możemy nimi nakarmić dużą rodzinę i sycą na długo. Zapiekana z dodatkiem pomidorów i indyka jest wspaniałym pomysłem na szybki obiad w ciągu zabieganego tygodnia!