Makowiec ze śliwkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makowiec ze śliwkami. Śliwki to przelotne owoce, uwielbiane przez wszystkich. Idealnie komponują się w cieście tworząc je bardziej atrakcyjnym i smaczniejszym. Ziarna maku i śliwki to idealny duet. Prezentowany makowiec ze śliwkami jest naprawdę niesamowity – smaczny, zdrowy wypełniony dodatkowo płatkami owsianymi i migdałami sprawia, że jest niesamowicie sycący. Wspaniała uczta dla naszego podniebienia.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 180 g mąki orkiszowej
– 60 g masła
– 60 g erytrytolu
– 50 ml mleka owsianego
– 80 g mielonych migdałów
– 100 g masła orzechowego
Masa makowa:
– 200 g maku
– 80 g erytrytolu
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 600 ml mleka owsianego
– 90 g kaszy manny
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 500 g śliwek
Kruszonka:
– 25 g mielonych migdałów
– 25 g płatków owsianych
– 840 g masła orzechowego
– 15 g miękkiego masła
– 1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki do wykonania spodu umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy zawartość miski. Gdy wszystko jest dobrze połączone przez kilka minut zagniatamy ciasto rękoma. Następnie ciasto rozwałkowujemy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na spód i boki. Dociskamy mocno. Tortownice wkładamy do lodówki a miedzy czasie przechodzimy do wykonania masy makowej.
Do garnka wlewamy mleko i wanilię, wsypujemy mak, kaszę mannę, erytrytol, mąkę kukurydzianą. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły ze sobą i by nie było gródek. Następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa zacznie nam gęstnieć, wtedy ściągamy ją z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wyciągamy tortownice z lodówki wylewamy masę makową .
Śliwki kroimy na połówki i pozbywamy się pestek. Układamy na wierzchu masy makowej lekko dociskając.
Ostatnim krokiem jest wykonanie kruszonki. Wszystkie składniki do jej przygotowania wsypujemy do miski i za pomocą rąk dokładnie łączymy je. Gotowa kruszonką posypujemy śliwki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy makowiec przez około 40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie ostudzone ciasto wkładamy do lodówki by masa makowa zgęstniała.
Oczywiście jeśli są osoby co nie przepadają za śliwkami możemy je zastąpić jabłkami lub gruszkami. Pyszne ciasto ze śliwkami, które wspaniale komponuje się z pierwszymi oznakami jesieni. Cieszmy się tym pysznym ciastem przez cały rok.