Malinowa chmurka. Ciasto z galaretką i kremem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Malinowa chmurka. Ciasto z galaretką i kremem. To oszałamiające ciasto to magia, wygląda imponująco przy niewielkim wysiłku. Możemy przygotować je z wyprzedzeniem, ponieważ na kolejny dzień smakuje jeszcze lepiej. Idealne ciasto na każdą okazję, urodziny, imieniny a nawet święta. Pieknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Kruche ciasto:
– 3 żółtka
– 15 g cukru pudru
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 g cukru waniliowego
– 150 g mąki pszennej
– 100 g masła
Masa malinowa:
– 600 g malin
– 3 galaretki malinowe
-3 szklanki wody
Krem:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy by nam stężała.
Żółtka, cukier puder, mąkę, miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut.
Na upieczone ciasto kładziemy zamrożone maliny i wylewamy na nie tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki. W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, kontynuujemy miksowanie, na koniec dodajemy serek mascarpone. Wyciągamy ciasto z lodówki i kładziemy ostatnia warstwę, czyli krem. Wyrównujemy. Przyozdabiamy malinami. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Po godzinie już możemy się nim delektować.
Wspaniałe, kremowe ciasto idealne na każdą okazję. Sama przyjemność jest je smakować i delektować się aksamitną śmietaną i kruchym spodem.
Smacznego.