Marchewkowy pudding chia.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Marchewkowy pudding chia. Pudding chia o smaku marchewkowym to idealne rozwiązanie na pracowite dni tygodnia. Łatwo go wykonasz poprzedniego wieczora by następnego dnia cieszyć się zdrowym deserem. Sok z marchwi nadaje temu deserowi zastrzyk wartości odżywczych oraz piękny i naturalny kolor. Pudding chia to fantastyczna opcja na deser ale także świetne i łatwe śniadanie. Ten pyszny pudding chia jest bez glutenu i pełen błonnika oraz składników odżywczych. Deser jest bardzo sycący i zdrowy.
Post sponsorowany.
A wyciskarkę polecam z całego serca , jeśli chcesz zainwestować w wielofunkcyjne urządzenie to ta wyciskarka wolnoobrotowa JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz go tutaj
Soki, musy, sorbety, mleko przygotujesz w tym urządzeniu. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie są potrzebne:
– 4 łyżki nasion chia
– 270 ml mleka owsianego
– 100 ml soku marchewkowego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki kardamonu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
– cynamon do posypania
Wszystkie składniki umieść w misce, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Ponownie wymieszaj i miskę wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Gotowy pudding chia przełóż do salaterek, na wierzchu rozłóż jogurt i posyp cynamonem.
Smacznego.
Uwielbiam pudding chia i ciasto marchewkowe! Połączyłam je razem i powstał wyborny deser – marchewkowy pudding chia! Jest to świetny deser, który możesz zabrać ze sobą, jeśli masz pracowity dzień pudding chia łatwo przechowasz w lodówce nawet do kilku dni. Jeśli jesteś fanem puddingów chia i chcesz wypróbować coś naprawdę smacznego to polecam Ci pyszny marchewkowy pudding chia. Spożywanie deseru bogatego w składniki odżywcze jest dla Ciebie bardzo dobre. To prosty i zdrowy przepis, który smakuje jak ciasto marchewkowe!