Marynowane pomidory koktajlowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Marynowane pomidory koktajlowe. Pomidory nie są często spotykanym warzywem do marynowania. Może to wynika z delikatnej natury pomidorów, a może sam fakt, że jest to pomidor i nie chcemy ich marynować w zalewie octowej. Ale warto przełamać obawy i wykonać te pyszne pomidorki. Marynowane pomidory koktajlowe idealnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu, grilla lub zdrowa i smaczna przekąska.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
– ½ cebuli czerwonej
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu ryżowego
Pomidory kroimy na ćwiarteczki.
Cebulę kroimy w paseczki.
Czosnek siekamy drobno.
Do miski wkładamy pokrojone pomidory, cebulę i czosnek. Wlewamy oliwę z oliwek i ocet ryżowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 – 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy zawartość miski.
Podajemy.
Marynowane pomidory koktajlowe są fantastyczne jako letni dodatek do grilla. Pomidory idealnie komponują się z grzankami.
Jest tak wiele sposobów na cieszenie się świeżymi pomidorami. Dodajemy je do dania głównego, do sałatek, do pizzy, lista jest nieskończenie długa. Słodkie pomidory koktajlowe są świetne w marynowaniu. Wybierzmy pyszne i soczyste pomidory i zacznijmy działać! Te pomidory są szalenie łatwe do zrobienia, wystarczy dodać czosnek, cebulę i ocet ryżowy oraz oliwę z oliwek i tyle! Pomidory są fantastycznym letnim dodatkiem do obiadu. Te marynowane pomidory koktajlowe na pewno będą HITEM!