Masło orzechowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Masło orzechowe jest bardzo popularne i często pewnie gości na Waszych stołach! Bo u mnie jest jedzone codziennie! Przedstawię Wam dziś wyśmienity przepis na masło orzechowe, kanapka z nim to sama przyjemność i ile zdrówka.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Również są bogate w białko roślinne, błonnik, witaminę E, potas oraz magnez. Więc warto po nie sięgnąć a jeszcze lepiej samemu je zrobić.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 kg orzechów włoskich (włącznie ze skorupką)
– 3 łyżki prawdziwego miodu
– Odrobina soli
Obieramy orzechy ze skorupki, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.
Po upływie tego czasu przekładamy orzechy do durszlaka i poruszamy by odpadła z nich skórka. Czyste orzechy blendujemy, dodając sól oraz miód i ponownie blendujemy na gładką masę. Zblendowane orzechy przekładamy do miseczki bądź jakiegoś innego naczynia jakie macie pod ręką i wkładamy do lodówki na 2 dni. Po 2 dniach orzechy tracą swój goryczkowy smak i są wyśmienite. Uwielbiam masło orzechowe.
PYSZNE MASŁO ORZECHOWE!