Masło z awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Masło z awokado. Ten przepis na masło z awokado tworzy niewiarygodnie bogatą, kremową i pyszna masę! Jest idealne do kanapek, grzanek lub z innymi potrawami. Żyjemy w czasach gdzie moda na awokado trwa! Świetnie! Kanapka z awokado jest tak powszechna jak kanapka z masłem orzechowym.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g dojrzałego awokado
– ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– ¼ łyżeczki soli
– pieprz do smaku
– ½ łyżeczki kminku
Miękkie masło wkładamy do pojemnika, dodajemy także kawałki awokado. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sól, pieprz, kminek i sok z cytryny, miksujemy jeszcze przez chwilkę. Gotowe masło przekładamy do pojemnika.
Możemy używać maska trzymając go w temperaturze pokojowej lub w lodówce, wtedy będzie twarde.
Więc, skoro mamy już masło z awokado, to co z nim zrobić? Odpowiedź: wszystko, wszystko, wszystko. Jest pyszny na toście, idealnie komponuje się z jajkiem, dodatek do pomidora. Dodajemy go do świeżo ugotowanego makaronu lub nakładamy na mięso lub jako dodatek do grilla.