Meksykańska sałatka z kukurydzą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Meksykańska sałatka z kukurydzą. Szukasz sposobu na wykorzystanie kukurydzy? Nie szukaj już dalej! Ta prosta i pyszna sałatka ma wszystkie cudowne nuty smaku, delikatnie chrupiąca z lekką pikanterią. Jest to wspaniała, świeża i pełna smaku sałatka z papryką, fasolą, kukurydzą, czosnkiem i chili. Ta wersja jest troszkę zmodyfikowana, tradycyjnie kukurydza jest podsmażana na maśle z cebulą, chili i solą następnie dodany jest sok z limonki, majonez i ostry sos. Ta wersja jest nieco lżejsza, jednak smakuje wspaniale. Sałatka idealna na imprezy, na wynos i znakomita na każdy dzień tygodnia.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie są potrzebne:
– 450 g kukurydzy z puszki
– 1 puszka fasoli czerwonej
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– ½ łyżeczki proszku chili
– sok z jednej limonki
– 1/3 szklanki posiekanej kolendry lub pietruszki
Kukurydzę i fasolę odcedź. Wsyp do miski.
Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Wymieszaj.
W małej miseczce połącz jogurt, sok z limonki, chili, paprykę ostrą, sól, pieprz, kolendrę. Wymieszaj.
Przelej sos do miski z kukurydzą i połącz. Miskę przełóż do lodówki by sałatka się schłodziła.
Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Przybliżone kalorie 185 kcal
Sałatka zawiera odważne smaki, a całość idealnie komponuje się ze sobą. To idealny dodatek do dań grillowanych takich jak, kurczak bądź łosoś, chociaż jako samodzielny posiłek też jest super! Ta sałatka jest prosta, orzeźwiająca i pełna pożywnej dobroci. Aromatyczny sposób na spożywanie warzyw. Pokochasz to satysfakcjonujące połączenie tekstur i tej cudownej świeżości.