Meksykańska zapiekanka z kurczakiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Meksykańska zapiekanka z kurczakiem. Zaledwie 20 minut w piekarniku a nasza rodzina może cieszyć się pyszną meksykańską zapiekanką z dodatkiem kurczaka na obiad. Pyszne, komfortowe jedzenie z prostych i zdrowych składników takich jak: makaron pełnoziarnisty, papryka, pierś z kurczaka, pomidorów, kukurydzy, czerwonej fasoli i natki pietruszki. Zapiekanka, którą wykonamy z wielką łatwością. Tego typu zapiekanki to świetny wybór na obiad, zwłaszcza dla osób zapracowanych. Jest to obiad, który syci na długo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki makaronu
– 1 puszka pomidorów
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka suszonej cebuli
– 3 łyżki pokrojonej papryki jalapeno
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 piersi z kurczaka
– 200 g sera mozzarella
– sól, pieprz
– 1 cebula
– natka pietruszki
– pomidorki koktajlowe
Makaron gotujemy al dente.
Mięso kroimy w kostkę.
Kukurydzę i fasolę odcedzamy i przelewamy wodą.
Do miski dodajemy jogurt grecki i pomidory w puszce, mieszam. Wsypujemy czosnek, cebulkę w proszku, dodajemy także kukurydzę, fasolę, ugotowany makaron, pokrojoną cebulę i papryki oraz mięso i wsypujemy połowę startego sera mozzarella. Mieszamy bardzo dokładnie.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy zawartość miski. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy zapiekankę przez 20 minut. Wyciągamy posypujemy pozostałym serem przykrywamy folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5 minut.
Upieczoną zapiekankę wyciągamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Ta meksykańska zapiekanka z kurczakiem i makaronem z dodatkiem warzyw to super prosty pomysł na szybki obiad, którego smak i aromat sprawia, że mamy ochotę na więcej! Zapiekanka wykonana z delikatnego kurczaka, sosu pomidorowego i specjalnych przypraw, całość łączy wszystkie i najlepsze smaki, które zachwycają z każdym kęsem.