Meksykańskie pączki z czekoladą
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Meksykańskie pączki z czekoladą. Są lekkie, puszyste i wypełnione pikantnym kremem czekoladowym, który zwali Cię z nóg. Chrupiące i złociste pączki na zewnątrz, z gładkim i kremowym nadzieniem, te świąteczne i aromatyczne pączki są właśnie tym, czego potrzebujesz, aby stylowo zakończyć karnawał. Prosty, domowy pączek o lekko pikantnym nadzieniu, który zachwyci każde podniebienie. Pączek jest ekstra czekoladowy i kremowy oraz cudownie miękki.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą potrzebne:
Ciasto:
– 2 ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 2/3 szklanki ciepłego mleka
– ¼ szklanki cukru pudru
– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 8 łyżek miękkiego masła
– 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 1 ½ łyżeczki soli
– olej do smażenia
Nadzienie czekoladowe:
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– ¼ szklanki cukru pudru
– 3 ½ łyżki kakao
– ½ łyżeczki soli
– 1 szklanka mleka owsianego
– 600 g gorzkiej czekolady
– ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki masła
Wymieszaj 2 łyżki cukru, drożdże, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Odstaw na 5 minut lub do momentu aż zacznie się pienić. Dodaj jajka i pozostały cukier puder.
Dodaj połowę mąki i sól do miski. Używając haka do ciasta, miksuj na niskich obrotach aż ciasto zacznie się łączyć. Wsyp pozostałą mąkę i miksuj aż ciasto zacznie się robić trochę kudłate.
Dodaj miękkie mało i ubijaj na średnich obrotach przez około 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie.
Wysmaruj miskę olejem i przełóż ciasto, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. Ciasto odpocznie.
By wykonać nadzienie czekoladowe wymieszaj w garnku żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą, kakao i sól. Wlej mleko i umieść garnek na średnim ogniu, powoli podgrzewaj i mieszaj.
Gdy mieszanka zacznie gęstnieć i się zagotuje zdejmij garnek z ognia i ubijaj, aż krem będzie gładki i aksamitny. Dodaj kawałki czekolady, masło, cynamon, pieprz cayenne. Mieszaj do momentu aż czekolad i masło połączą się z kremem.
Krem przelej do małej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 2 godziny by krem ostygł.
Ciasto wyciągnij z lodówki i blat posyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wytnij koła. Odłóż je na bok i przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
W garnku rozgrzej olej i smaż pączki na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone pączki odłóż na bok by ostygły.
Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij środek pączków kremem czekoladowym.
Można posypać cukrem pudrem.
Wyobraź sobie najdelikatniejszego, najbardziej puszystego drożdżowego pączka w swoim życiu, a następnie wypełnij go pyszną czekoladą. Jeśli masz ochotę na pączki, wykonaj je własnoręcznie! Bo mogą okazać się jeszcze smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Dla podniebienia to istna uczta smaku i różnorodnych tekstur. Wykonanie tych pączków nie jest trudne, więc nie zwlekaj tylko działaj!