Mielone mięso z ciecierzycą i marchewką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mielone mięso z ciecierzycą i marchewką. Jest to przepis na szybki obiad. Danie to łączy w sobie pierś z indyka, marchewkę, czosnek, kukurydzę, cebulę i przecier pomidorowy oraz ciecierzycę. Połączenie wszystkich składników daje doskonałe rezultaty. Jest to obiad bez glutenu, który wykonamy łatwo i szybko. Mięso mielone z ciecierzyca i marchewką idealnie nadaje się na wynos lub na obiad następnego dnia.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 400 g mielonej piersi z indyka
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 puszka kukurydzy
– 1 duża cebula
– 2 marchewki
– 5 ząbków czosnku
– 200 g przecieru pomidorowego
– 300 ml wody
– olej
– sól, pieprz
– przyprawa do indyka
Marchew kroimy w pół krążki.
Odcedzamy ciecierzycę i kukurydzę.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mielone mięso. Smażymy. Gdy mięso jest już dobrze usmażone dodajemy sól, pieprz, przyprawę do indyka oraz posiekany czosnek. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, kukurydzę oraz ciecierzycę, wlewamy wodę oraz dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 20 minut.
Podajemy z makaronem.
To idealny jednogarnkowy obiad rozpływający się w ustach. Jest to pyszny posiłek, pełen bogatego i złożonego smaku z dużą zawartością białka. Może mięso mielone nie wygląda zbyt apetycznie (chyba) ale za to dzieci je uwielbiają. Z dodatkiem makaronu będzie to obiad idealny dla całej rodziny. Dzieci będą się czuły bardzo komfortowo zajadając się tym posiłkiem.