Mini pączki z ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mini pączki z ricottą. Nie ma nic, czego nie można kochać w tych pączkach z ricottą. Są miękkie, doskonale usmażone i niesamowicie pyszne! Te pączki smakują najlepiej tego samego dnia, chociaż na drugi dzień też są smaczne. Pączki z ricottą idealnie pasują do kawki i herbatki, idealna uczta na deser. Te paczki są z ricottą, są miękkie, puszyste i obłędnie smaczne! Są one łatwe do zrobienia i składają się z sera ricotty i polane są glazurą pomarańczową. Pączki nie wymagają drożdży i smaży się je bardzo szybko.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 ¼ szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3 jajka
– 250 g sera ricotta
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ szklanki erytrytolu
– 2 łyżki spirytusu
– olej do smażenia
Lukier pomarańczowy:
– ¼ szklanki soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
– 2 szklanki cukru pudru
W misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól i mąkę.
W drugiej misce ubij jajka z erytrytolem. Ubijaj przez około 1 minutę. Wlej esencję z wanilii, spirytus i dodaj ricottę. Mieszaj do połączenia się składników.
Wsyp suche składniki i wymieszaj łopatką aż wszystko się połączy.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Za pomocą łyżeczki nabieraj odpowiednia ilość ciasta i włóż do rozgrzanego oleju. Smaż około 6 – 7 kulek jednocześnie. Pączusie smażymy do momentu aż będą nadęte i złotobrązowe. Pączki powinny same się obrócić, jeśli tego nie zrobią to delikatnie przekręć je patyczkiem do szaszłyków.
Usmażone pączki wyciągnij z oleju i wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw do ostygnięcia.
W miseczce łączymy cukier puder i sok z pomarańczy. Mieszamy aż się połączą i cukier puder się rozpuści.
Gotową glazurą polej pączki.
Te mini pączki z ricottą mogą okazać się najdoskonalszymi pączkami jakie jedliście! Są miękkie, puszyste i smakują jak tradycyjne pączki i są szybkie i łatwe do zrobienia. Wiem, że ser ricotta w pączkach może wydawać się dziwnym dodatkiem, ale naprawdę smakuje dobrze. Ricotta nadaje pączkom bogaty smak i delikatną konsystencję. Jeśli szukasz pysznego przepisu na mini pączki to dobrze się składa! One są przepyszne.