Mini pizzerinki z cukinii.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mini pizzerinki z cukinii. Te zdrowe, pożywane mini pizze z cukinii są bezglutenowe, z niska zawartością węglowodanów. Idealna przystawka na Sylwestra. Szybka przekąska bez poczucia winy! Przekąski z cukinii są pewnie jedną z ulubionych przekąsek wielu osób! Te pyszne pizze z cukinii możemy serwować z ulubionymi dodatkami i dużą ilością sera, aby uzyskać doskonały dodatek do pizzy o niskiej zawartości węglowodanów! Idealna przekąska na nakarmienie dużej ilości osób czymś smacznym i szybkim!
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cukinia
– 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
– sól, pieprz
– bazylia
– oregano
– ser mozzarella
– kilka kabanosów
Cukinię myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 1 cm grubości.
Pokrojoną cukinię przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 10 minut.
Wierz cukinii smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem. Posypujemy bazylią i oregano. Następnie kładziemy starty ser mozzarella i kawałeczki kabanosa.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 10 – 15 minut.
Przekąski z cukinii są idealna na imprezy z przyjaciółmi, wszyscy je pokochają. Idealna alternatywa dla tradycyjnej pizzy.