Mini tarty z łososiem i szparagami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mini tarty z łososiem i szparagami. Łosoś świetnie się komponuje ze szparagami i z ciastem francuskim. Tym razem zamiast robić dużą tartę, wykonajmy mini tarty, których nie trzeba kroić i idealnie się sprawdzą na wynos. Mini tarty są bardzo łatwe do przygotowania i są bardzo uniwersalne. Ciasto francuskie z jego cudownym maślanym smakiem, delikatnie kruche i puszyste, nie jest czymś co jemy codziennie. Czasami miło jest poszukać odrobinę satysfakcji w pocieszającej potrawie.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 pęczek szparagów
– 1 cebula czerwona
– starty ser mozzarella do posypania
– 200 g wędzonego łososia
– 100 g serka ricotta
– ½ pęczka szczypiorku
– sól, pieprz
Od szparagów odcinamy końcówki i gotujemy je na parze przez 5 minut.
Serek ricotta przekładamy do miseczki dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 małych prostokątów. Każdy kawałek smarujemy serkiem ricotta, pozostawiając 1 cm od brzegu. Nasypanie kładziemy kawałki łososia, szparagi, pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy startym serem.
Tarty wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Mini tarty z wędzonym łososiem, szparagami, serem ricotta to pyszne połączenie w cieście francuskim, które idealnie nadaje się na szybką przekąskę, podwieczorek a nawet kolację. Prostokątny kształt wspaniale pokazuje warstwy aż chce się sięgnąć po kolejną sztukę. Wyjątkowe ciasto francuskie wypełnione smakami łososia, ricotty i szparagów. Cóż za aromatyczny posiłek.