Mizeria z ogórka z serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mizeria z ogórka z serem feta. Mizeria ta to połączenie prostych składników, które stanowią zwycięską kombinację – bardzo orzeźwiającą i aromatyczną! Nie ma jeszcze sezonu ogórkowego ale ogórki zakupione w sklepie warzywnym będą się idealnie nadawały by wykonać tą pyszną sałatkę z ogórkiem i serem feta. Ser feta nadaje tej sałatce satysfakcjonujący smak sałatki greckiej i dodaje słoną nutę, dzięki czemu nie trzeba dosalać sałatki. Pyszna, orzeźwiająca sałatka, którą wykonamy w parę minut. Sałatka z ogórkami i serem feta będzie idealnym dodatkiem do dania głównego.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 długi ogórek
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie sera feta
Sos:
– ¾ szklanki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 1 łyżka białego octu
– 1 łyżeczka brązowego cukru
Ogórka kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, fetę rozdrabniamy w rękach na drobne kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
W osobnej miseczce wykonujemy sos. Dodajemy jogurt grecki, sól, pieprz, ocet i cukier. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy mizerię. Mieszamy dokładnie. Gotowe.
Jeśli potrzebujemy świeżej przystawki, przekąski lub sałatki do obiadu to ta sałatka z ogórkiem jest doskonałym wyborem!