Mleczny keks bez pieczenia z orzechami i owocami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mleczny keks bez pieczenia z orzechami i owocami. Wiem, że jeszcze do świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze troszkę czasu, ale ja pragnę już teraz podzielić się z Wami przepisem na mleczny keks bez pieczenia z orzechami i suszonymi owocami. Próbowałam już wiele przepisów na keks, niektóre były tak okropne, że lądowały w koszu, część z nich była zjadliwa, ale ten keks jest rewelacyjny. Połączenia mleka w proszku z orzechami i suszonymi owocami, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych, daje niezapomniane wrażenia smakowe. Idealne ciasto na święta i nie tylko!
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Świetnie się sprawdzą jako przekąska. Mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają procesom starzenia się. Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Jedzenie ich poprawia wygląd skóry i pomocne są w walce z trądzikiem. Usprawniają pracę nerek. Działają zasadotwórczo, dlatego zalecane są dla osób, które mają nadkwaśność. Witaminy jakie znajdziemy w morelach suszonych to: A, B2, B5, B6, C, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, fosfor, żelazo, bor, magnez, cynk, sód. Zawierają także błonnik.
Jagody Goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i zaliczają się do tzw. Super-food, czyli super-żywność. Posiadają niesamowity wpływ na nasze zdrowie. Jagody Goji warto włączyć do codziennej swojej diet. Ze względu na witaminy jakie posiada zapobiega starzeniu się. German, który znajdziemy w owocu ma udowodnione działanie antynowotworowe. W Azji, skąd pochodzą owoce Goji uznawane jest za lekarstwo na dolegliwości oczu, nerek, wątroby, płuc. Ponadto korzystnie wpływają na pracę serca i ciśnienie tętnicze, obniżają ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w owocach Goji to: B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: żelazo, miedź, wapń, cynk, selen, fosfor. . Znajdziemy również błonnik, beta-karoten i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ kostki masła
– 150 ml wody
– 350 g mleka w proszku
– 80 g cukru trzcinowego lub kokosowego
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 150 g orzechów (migdały, pekan, laskowe, włoskie)
– 60 g preparowanego owsa
– 50 g jagód goji
– 50 g suszonych moreli
– 50 g żurawiny
Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 4 minuty. Odcedzamy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego. Osuszone orzechy przekładamy do miski i wsypujemy owies preparowany i suszone owoce, tj. morele, jagody goji i żurawinę. Mieszamy dokładnie.
Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i na dno wysypujemy troszkę naszej mieszanki orzechowej.
Masło wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz wodę. Mieszamy. Gdy zawartość garnka się rozpuści ściągamy ją z ognia i wsypujemy mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy na gładka masę bez grudek.
Mleczna masę przekładamy do miski z orzechami i suszonymi owocami i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy keksowej. Dobrze ugniatamy za pomocą łyżki. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzone ciasto przykrywały folią spożywcza i wkładamy do lodówki.
I nadeszła upragniona chwila próbowania? Coś wspaniałego, mleczny baton z orzechami i suszonymi owocami. Uwielbiam takie przekąski. Mleczny keks idealnie zastąpi nam ciasto, wspaniale komponuje się z kawą.
MLECZNY KEKS BEZ PIECZENIA Z ORZECHAMI I SUSZONYMI OWOCAMI!