Mocno czekoladowe gofry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mocno czekoladowe gofry. Świeżo zrobione gofry czekoladowe są dekadenckie, pyszne i możesz je przygotować w kilka minut. Są idealnym słodkim śniadaniem lub słodkim poczęstunkiem bądź deserem. Duża ilość kakao oraz kawałeczki czekolady sprawia, że gofry smakują absolutnie fantastycznie, a dzieci pokochają te idealnie chrupiące gofry na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry smakują niebiańsko z dużą ilością świeżych owoców.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 ¼ szklanki mąki orkiszowej
– ½ szklanki mąki kukurydzianej
– ½ łyżeczka soli
– ½ szklanki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– ¼ szklanki erytrytolu
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 50 g miękkiego masła
– 250 ml jogurtu waniliowego
– 250 ml mleka owsianego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ szklanki kuleczek czekoladowych
– dodatki: owoce, syrop klonowy, bita śmietana, dżem
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsyp wszystkie składniki suche, czyli: mąki, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, kakao, cynamon. Wymieszaj i odłóż na bok.
Masło rozpuść.
Do miski wlej mleko, jogurt, masło, jajka, wanilię. Wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i za pomocą miksera połącz dokładnie. Wsyp kuleczki czekoladowe i wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją olejem i nałóż odpowiednią ilość ciasta. Zamknij gofrownicę. Krótszy czas pieczenia otrzymasz gofry bardziej miękkie, dłuższy czas pieczenia bardziej chrupiące.
Czy kiedykolwiek istniało lepsze połączenie składników potrzebnych do wykonania gofrów z dodatkiem kuleczek czekoladowych. Sądzę, że nie! Ten wspaniały przepis na czekoladowe gofry może być Twoim deserem bądź śniadaniem. Gofry nie są zbyt słodkie – co czyni je idealnym posiłkiem dla dzieci. Jestem osoba, która uwielbia jeść śniadanie, dzień lubię zacząć od owsianki, granoli, omleta. Mam małą obsesję na punkcie wszelkich produktów śniadaniowych, ale jest coś niedocenionego w gofrach. Dlatego w weekend pozwalam sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Mocno czekoladowe gofry to pyszne rozpoczęcie dnia.