Mrożona kawa – Frappuccino.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mrożona kawa – Frappuccino. Frappuccino to pyszny napój kawowy, który z łatwością przyrządzimy w domu! Dzięki zaledwie pięciu składnikom przygotujemy w domu pyszną mrożoną kawę, która stanie się naszym ulubionym napojem kofeinowym. Niemal w mgnieniu oka ten mrożony napój kawowy może być nasz i bez wychodzenia z domu. Jeśli jesteśmy miłośnikami kawy z popularnych kawiarni to zastanówmy się przez chwilę czy może warto wykonać ją w domu? W ten oto prosty sposób mamy tanią, smaczną i pyszną kawę!
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 350 ml mocnej kawy
– 350 ml mleka migdałowego
– 80 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki miodu
– 1 puszka mleczka kokosowego
– kostki lodu
Kawę zaparzamy i odstawiamy.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy.
Do blendera wlewamy zaparzoną kawę, mleko, rozpuszczoną czekoladę, miód, kostki lodu. Miksujemy aż wszystko dokładnie się połączy.
Gotowa kawę rozlewamy do szklanek.
Mleczko kokosowe ubijamy za pomocą miksera i kładziemy na wierzch frappuccino.
Frappuccino w kawiarni jest pełne kalorii, kosztuje fortunę (płacimy za lód). Ale kiedy zrobimy w domu mrożoną kawę możemy kontrolować ilość kalorii i domowa kawa jest znacznie opłacalna! I na koniec ta radość z wykonania pysznej mrożonej kawy jest bezcenna! A zaoszczędzone pieniądze możemy odłożyć do skarbonki! Domowa kawa najlepsza!