Mrożona kawa z mlekiem skondensowanym.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mrożona kawa z mlekiem skondensowanym. Mrożona kawa słodzona skondensowanym mlekiem to słodki, zimny napój kawowy, który idealnie nadaje się na letni dzień. Jest to niesamowita kawa o delikatnej nucie słodkości i cudownym armacie kardamonu. Bądźmy baristami i wykonajmy swoją własną kawę. Ten przepis jest na dużą porcję kawy, która świetnie się nadaje na imprezę lub do przechowywania w lodówce dzięki czemu możemy cieszyć się mrożoną kawą przez cały dzień.
Kardamon jest to przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności, zgaga, wzdęcia, kolki. Przyprawa ta pobudza trawienie, dlatego też zalecana jest osobom mającym problem z apetytem. Przyśpiesza przemianę materii i pomocny jest w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zapobiega powstawaniu wrzodów. Kardamon posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi dokuczliwy kaszel, udrażnia zatkany nos. Kardamon posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomaga na potencję i jest afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 szklanki bardzo mocno zaparzonej kawy
– ¼ szklanki skondensowanego mleka
– 6 g nasion kardamonu
– 2 szklanki mleka owsianego
– kostki lodu opcjonalnie
Do dzbanka wlewamy gorącą zaparzoną kawę i dodajemy skondensowane mleko oraz nasiona kardamonu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Po schłodzeniu wyciągamy nasiona kardamonu i wlewamy mleko owsiane. Mieszamy. Dzbanek z kawą wkładamy do lodówki dla lepszego schłodzenia.
Dobrze schodzoną kawę rozlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu.
Ta mrożona kawa jest absolutnie pyszna a kostki lodu dodają jeszcze więcej ochłody. Kawę mrożoną można podawać na wiele sposobów, można po prostu wlać zaparzoną kawę do szklanki pełnej kostek lodu i nazwać to kawą mrożoną… To jest najszybsza wersja kawy. Jeśli jednak wolimy bardziej wyszukane połączenia ta kawa z mlekiem skondensowanym i kardamonem będzie idealnym rozwiązaniem. Wspaniała uczta dla kawoszy!