Muffinki cytrynowe z owocami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki cytrynowe z owocami. Te muffinki cytrynowe są lekkie, pyszne i mają niesamowity smak. Oczywiście muffinki są bardzo łatwe do wykonania! Puszyste i wilgotne muffinki, które mają niesamowity cytrynowy smak. Muffinki mają odpowiednią ilość słodyczy. Muffinki idealnie nadają się jako lekka przekąska lub dodatek do kawy lub herbaty. Pomimo, że nie mamy jeszcze sezonu owocowego warto wykorzystać owoce mrożone, które może zalegają nam w zamrażarce lub kupić mieszankę owoców by cieszyć się pysznymi i zdrowymi muffinkami cytrynowymi.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soli
– ¾ szklanki jogurtu greckiego
– ¾ szklanki erytrytolu
– 2 jajka
– sok z cytryny
– 1 łyżeczka wanilii
– ½ szklanki oleju kokosowego
– 1 ½ szklanki owoców np. maliny, jagody, porzeczki (mogą być mrożone)
Do miski wsypujemy składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona, sól, erytrytol. Mieszamy.
Olej kokosowy podgrzewamy.
Do drugiej miski dodajemy mokre składniki, czyli: jogurt grecki, jajka, wanilię, olej kokosowy, sok z cytryny. Miksujemy.
Mokre składniki przelewamy do suchych. Miksujemy do momentu dokładnego połączenia się składników. Następnie dodajemy owoce. Mieszamy
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Przekładamy nasze ciasto na muffinki, foremki napełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 18 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Wykorzystanie owoców mrożonych to świetna opcja by cieszyć się nimi przez cały rok. Możemy cieszyć się tymi muffinkami za każdym razem gdy mamy ochotę na słodką i owocową ucztę.