Muffinki jabłkowe z cynamonem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki jabłkowe z cynamonem. Cynamonowo – jabłkowe muffinki są przepyszne i pełne aromatycznego cynamonu i jabłka. Muffinki, które są niesamowite w smaku, o cudnym aromacie i idealne na każdą okazję. Te muffiny jabłkowe z cynamonem sprawdzą się przez cały rok, przysmak na drugie śniadanie bądź idealne na chłodne jesienno- zimowe dni gdzie cynamon i jabłko idealnie komponują się z aurą chłodu i zimna. Na szczęście te cudne muffinki nas rozgrzeją i pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 jajko
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 szklanka musu jabłkowego
– 1/3 szklanki erytrytolu
– 4 łyżki masła
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– 2 jabłka
Masło roztapiamy.
Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.
W misce umieszczamy mus jabłkowy, jajko, stopione masło, wanilię. Miksujemy zawartość miski. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, sól, cynamon. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy starte jabłka. Mieszamy łyżką.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy przez 20 – 25 minut lub do suchego patyczka.
Kiedy zauważymy, że jabłka zaczynają nam więdnąć w koszyczku z owocami, skorzystajmy z okazji i wykonajmy pyszne muffinki z jabłkami i cynamonem. Jabłkowe maleństwa wypełnione cynamonem są warte grzechu! Muffinki są tak łatwe do zrobienia, w rzeczywistości nie potrzebujemy umiejętności pieczenia aby je zrobić. Jabłko i cynamon – czego tu nie kochać? Idealne muffinki na wynos, na przekąskę, na drugie śniadanie, cóż za zdrowa uczta!