Muffinki jajeczne z brokułem i serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki jajeczne z brokułem i serem. Pyszne muffinki, które idealnie nadają się na śniadanie. Muffinki wypełnione brokułem, jajkami, serem to pyszne i pożywne śniadanie, które idealnie nadaje się na wynos. Muffinki są świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia, ponieważ są bogate w białko, składniki odżywcze, świetnie smakują i zaspokoją nas aż do obiadu. Szybkie, zdrowe i proste śniadanie jest idealne w zabiegany poranek. Muffiny oczywiście możemy przygotować dzień wcześniej by rano móc zjeść pełnowartościowe i zdrowe śniadanie.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ brokuła
– 4 jajka
– 1 cebula
– 1 szklanka ser cheddar
– sól, pieprz
Brokuł gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i bardzo drobno go kroimy.
Jajka ubijamy za pomocą trzepaczki, dodajemy żółty ser, pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekanego brokuła. Mieszamy.
Formę na muffinki spryskujemy oliwą. Za pomocą łyżki wypełniamy foremki.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy je od 25 – 30 minut.
Muffinki jajeczne z brokułem i serem są szybkie, proste i idealne na poranne śniadanie. Przygotowanie babeczek zajmie maksymalnie 10 minut. Babeczki jajeczne zawierają mało węglowodanów i są wypełnione białkiem. Brokuł idealnie komponuje się z jakiem i serem. Babeczki można porównać do mini frittaty. Babeczki mogą nam posłużyć także jako zdrowa i smaczna przekąska, która z łatwością zapakujemy do pudełeczka.