Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą. Są to muffinki pachnące pomarańczą, zapach który delikatnie unosi się po kuchni i z niecierpliwością czekamy kiedy muffinki będą gotowe. Te małe muffinki są o cudownym smaku pomarańczy z kawałkami białej czekolady. Muffinki są jak małe słoneczka, które idealnie rozjaśnią pochmurne, jesienne i zimowe dni. Dlatego warto mieć ten przepis na muffinki w zasięgu ręki.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– ½ szklanki erytrytolu
– 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 1 jajko
– 100 ml kefiru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
– 40 g masła
– 100 g białej czekolady
Masło rozpuszczamy.
Czekolad kroimy na małe kawałeczki.
Wyciskamy sok z pomarańczy.
Do miski wsypujemy suche składniki, czyli: mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy: kefir, rozpuszczone masło, jajko, aromat pomarańczowy i sok z pomarańczy. Miksujemy przez chwilę. Łączymy zawartość dwóch misek i na koniec dodajemy kawałki białej czekolady. Mieszamy.
Papilotki spryskujemy olejem i w środek umieszczamy ciasto na babeczki do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy muffinki przez 25 – 30 minut.
Muffiny o wspaniałej jasnożółtej barwie, delikatne w środku, o pysznym smaku białej czekolady i pomarańczy. Pomarańczowe muffinki są delikatne, piękne i bardzo łatwe do zrobienia! Muffinki są zawsze ulubioną rzeczą do pieczenia i jedzenia oczywiście, nie tylko przez dzieci ale i dorosłych. Te muffinki są idealne na podwieczorek lub przekąskę. Idealne na wynos. Sekret dobrej muffinki polega na tym by nie miksować zbyt długo ciasta. Mieszamy ciasto tylko do momentu aż się połączą składniki.