Muffinki z czarną porzeczką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki z czarną porzeczką. Delikatne muffinki wypełnione czarną porzeczką i serkiem śmietankowym, którym ciężko się oprzeć. Nie ma prawie żadnych ciast tak zachwycających i satysfakcjonujących jak ta prosta muffinka z porzeczką. Te muffinki to nie tylko doskonały deser, który możesz zjeść do porannej kawy, ale także możesz je zabrać na piknik, przyjęcie urodzinowe. Gwarantuję Ci, że znikną te muffinki co do okruszka. Uwielbiam robić muffinki z dodatkiem sezonowych owoców.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki z soczewicy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¼ szklanki oleju
– ½ szklanki erytrytolu
– ½ szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 jajko
– 1 ½ szklanki czarnej porzeczki
Masa serowa:
– 300 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– ½ szklanki erytrytolu
Posypka:
– 2/3 szklanki mąki z soczewicy
– ¼ łyżeczki soli
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– ¼ szklanki roztopionego masła
Na początek wykonaj posypkę. Wymieszaj wszystkie składniki razem i ugniataj widelcem, powstaną grube okruchy. Odłóż posypkę na bok.
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubij jajko z erytrytolem, dodaj jogurt grecki, olej i wanilię. Następnie połącz zawartość tych dwóch misek. Na koniec wsyp 1 szklankę czarnej porzeczki i wymieszaj łyżką.
Teraz przejdź do wykonania masy serowej. Wymieszaj serek śmietankowy, mąkę kukurydzianą, erytrytol i wanilię.
Formę do babeczek wyłóż papilotkami, następnie umieść po jednej łyżce na spód każdej muffinki, delikatnie rozprowadź ją aby ciasto pokryło spód. Kolejnym krokiem jest dodanie po 1 łyżce serka śmietankowego na środku każdej muffinki. Na koniec przykryj pozostałym ciastem tak do 2/3 wysokości babeczki.
Na wierzch połóż kilka czarnych porzeczek, obficie posyp kruszonką i na wierzch dodaj jeszcze kilka czarnych porzeczek.
Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz muffinki około 20 – 25 minut.
Wyciągnij babeczki z piekarnika by ostygły.
Łatwe muffinki wypełnione cierpkimi porzeczkami z dodatkiem słodkiego serka śmietankowego. Jest to idealny przepis by cieszyć się sezonowymi owocami z Twojego ogrodu. Wypełnione świeżymi lub mrożonymi porzeczkami muffinki, które są lekkie i puszyste, o delikatnym aromacie wanilii. Muffiny, które zachowują równowagę między słodkością serka a cierpkością porzeczki. Na jednej muffince nigdy się nie kończy!