Muffinki z czereśniami i migdałami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki z czereśniami i migdałami. Pyszne i miękkie muffinki wypełnione czereśniami i migdałami, posypane kruszonką z płatków owsianych i migdałów. Te muffinki to smaczna i zdrowa przekąska dla małych i dużych domowników. Domowe muffiny są wspaniałym sposobem na wykorzystaniem świeżych owoców w sezonie a póki co możemy cieszyć się mrożonymi czereśniami. Są to muffinki o których nie będziemy mogli zapomnieć! Cieszmy się nimi przez caly rok!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Czereśnie świeże czereśnie to ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne o potężnych skutkach zdrowotnych. Czereśnie nie tylko mają właściwości przeciwzapalne ale także mają niższy indeks glikemiczny niż wiele owoców. W przypadku diabetyków lub osób z grupy ryzyka czereśnie mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi i insuliny. Czereśnie pomagają w regeneracji mięśni po treningu i są używane przez wielu sportowców do regeneracji po ciężkich treningach. Czereśnie są pełne właściwości pobudzających mózg. Uważa się, że antocyjany w czereśniach poprawia funkcje poznawcze, zapobiega utracie pamięci i chroni przed chorobą Alzheimera. Polifenole w czereśniach pomagają nam efektywnie przetwarzać nowe informacje i poprawiają komunikację między naszym mózgiem a resztą naszego ciała. Ponadto czereśnie są rzadkim źródłem serotoniny, hormonu znanego z regulowania nastroju i niepokoju. Serotonina w czereśniach współdziała z melatoniną pomagając nam zasnąć i spać lepiej. Witaminy jakie znajdziemy w czereśniach, to: A, B1,B2, B3, B6, C,E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w czereśni to: potas, miedź, mangan, wapń, żelazo, magnez, cynk, sód. Czereśnie posiadają także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na muffinki:
– 200 ml jogurtu greckiego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 ml oleju
– 50 g migdałów
– 120 g cukru kokosowego
– 100 g mrożonych czereśni
Posypka:
– 25 g migdałów
– 50 g płatków owsianych
– 30 g cukru kokosowego
– 50 g zimnego masła
– 25 g mąki pełnoziarnistej
Muffinki: jogurt grecki umieszczamy w misce dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę, sól, cynamon, cukier kokosowy. Ponownie miksujemy zawartość miski. Na koniec dodajemy posiekane migdały i mrożone czereśnie, mieszamy.
Posypka. Migdały siekamy na drobno. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pokrojone masło, płatki owsiane i cukier kokosowy. Zagniatamy rękoma aż się połączą składniki.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. W foremkach umieszczamy ciasto na muffinki i posypujemy dokładnie posypką.
Piekarnik nastawiamy na 180°C pieczemy muffinki około 20 – 25 minut lub do suchego patyczka.
Subtelny smak migdałów to zdecydowany zwycięzca w tych muffinach, a te puszyste babeczki są idealne na przekąskę, drugie śniadanie i idealne na wynos. Przyznajmy się, że szalejemy na punkcie tych małych i cudownie odżywczych muffinków! Są one wypełnione jogurtem greckim, który nadaje babeczkom wspaniałego smaku a dodatek cynamonu rewelacyjnie łączy się z całością. Delikatna chrupkość migdałów i soczystych czereśni przenosi te muffinki na wyższe poziomy przyjemności.