Muffiny cytrynowe z cukinią.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffiny cytrynowe z cukinią. Te pyszne muffinki cytrynowe z cukinią są lekkie, puszyste i niesamowicie wilgotne dzięki zawartości cukinii. Kwaśna cytryna i świeża cukinia zapakowana w słodką muffinkę – to jest pyszne. Znakomite słodkości są idealne na lato. Gdy znajomi i rodzina zasmakują Twoich muffinków, bądź gotowa, że wszyscy będą zajadać je ze smakiem i będą prosić o więcej. Muffinki to znakomita opcja na przekąskę, deser i świetnie się sprawdzą na wynos.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 250 g mąki orkiszowej
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 130 g erytrytolu
– 250 g cukinii
– sok z jednej cytryny
– 80 ml oleju
– 2 jajka
Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej.
W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i erytrytol.
Następnie dodaj jajka, olej, sok z cytryny i za pomocą miksera połącz składniki. Na koniec w misce umieść startą cukinię. Wymieszaj łyżką.
Fomę do babeczek wyłóż papilotkami i umieść w nich ciasto do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastaw na 200°C i piecz babeczki przez 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę na 180°C i piecz przez kolejne 15 minut lub do suchego patyczka.
Z przepisu wychodzi 12 babeczek.
Przybliżone kalorie to około 170 kcal.
Gdy ogród jest pełen świeżej cukinii wykonaj z niej te pyszne cytrynowe muffinki. Lekkie i delikatne muffinki wypełnione soczystą cukinią i orzeźwiającą cytryną. Delikatna muffinka jest pełna smaku i słodyczy. Każdy kęs muffinki jest nieodparcie dobry, nie możesz się powstrzymać od sięgnięcia po kolejną sztukę. Wiem, że może wydać się to dziwne, cytryna i cukinią w jednym połączeniu, ale zaufaj mi w tej sprawie – te muffinki smakują niesamowicie!