Muffiny piernikowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffiny piernikowe. Te muffinki mają mocny smak przypraw piernikowych i wykonane są z mąki owsianej i orkiszowej, z dodatkiem musu jabłkowego są mięciutkie i delikatne. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów świątecznych. Poznaj cudownie przyprawione i wyjątkowo wilgotne muffiny piernikowe. Może na pierwszy rzut oka połączenie tylu składników może wydawać się dziwne, jednak nic bardziej mylnego. Imbir, cynamon, goździki, mus jabłkowy i mleko owsiane i zdrowe mąki tworzą pyszną całość.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 szklanka mąki owsianej
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
– 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
– 2 łyżeczki cynamonu
– ¼ łyżeczki mielonych goździków
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki syropu z agawy
– 1 szklanka mleka owsianego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– ½ szklanki musu jabłkowego
– bita śmietana opcjonalnie
W misce połącz mąki, cukier kokosowy, gałkę muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
W drugiej misce połącz mokre składniki, czyli: mleko, syrop z agawy, mus jabłkowy, olej.
Następnie wlej mokre składniki do suchych i za pomocą miksera połącz dokładnie.
Foremki do babeczek wyłóż papilotkami i delikatnie spryskaj je olejem w spreyu.
Wypełnij papilotki do 2/3 wysokości.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz muffinki przez 25 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia w foremce.
Fajnie smakuję z bitą śmietaną.
Słodkie muffinki o smaku piernika to musi być coś pysznego, z dodatkiem bitej śmietany smakują wyjątkowo dobrze. Jest to prosty przepis na piernikowe muffinki, które wypełnione są pocieszającymi przyprawami. Złap muffinkę i delektuj się jej smakiem jak najdłużej. Te muffinki smakują tak dobrze jak pachną i wyglądają. Te święta Bożego Narodzenia będą prawdziwą ucztą.