Murzynek z frużeliną malinową.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Murzynek z frużeliną malinową. Perfekcyjne i smaczne ciasto z kakao i frużeliną malinową. Ciasto z kakao, następnie kawałki malin w galaretce i na końcu bita śmietana. Jest to ciasto, którym możemy uczcić każdą okazję. Proste, dekadenckie ciasto, które zasmakuje każdemu. Efekt końcowy to satysfakcja z pysznego deseru, który wykonany jest z prostych składników.
Przy zakupach w sklepie sfd z kodem ZSJ10 rabat w wysokości 10%.
Ceramika od @cera_michi
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– ½ kostki masła
– ½ szklanki erytrytolu
– 2 ½ łyżki kakao
– ½ szklanki mleka owsianego
– 1 ½ szklanka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 jajek
Masa malinowa:
– 2 galaretki malinowe
– ½ kg frużeliny malinowej @allnutrition
– 1 szklanka wody
Bita śmietana:
– 400 ml śmietany kremówki 36%
– 2 łyżki erytrytolu
– wiórki czekoladowe do posypania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Masło, erytrytol, kakao i mleko wkładamy do garnka i zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i mąkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 40 minut.
Upieczone ciasto odstawiam aby przestygło.
Wodę zagotowujemy i mieszamy z galaretką. Do miski wkładamy frużelinę malinową i wlewamy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na schłodzony murzynek. Wstawiamy do lodówki by galaretka stężała.
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy erytrytol. Miksujemy jeszcze chwilę. Bitą śmietanę wykładamy na galaretkę i postępujemy wiórkami czekoladowymi. Gotowe.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Idealne ciasto na każdą okoliczność. Ciasto, które jest idealnie wilgotne i bardzo czekoladowe z dodatkiem frużeliny z malin i galaretką i na końcu delikatna bita śmietana. To trójwarstwowe ciasto z malinami i kakao to idealny deser dla całej rodziny. Jeśli mamy ochotę na murzynka to zdecydowanie ten przepis będzie idealny, by cieszyć się smacznym ciastem na weekend.