Mus jabłkowo – bananowy. Wegański mus owocowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mus jabłkowo – bananowy. Wegański mus owocowy. Chyba większość z nas uwielbia desery, ciasta, ciasteczka, torty. W rzeczywistości staramy się ograniczać kupowanie słodyczy i wykonywać smaczne słodkości w domowym zaciszu. Czasami tak się zdarza, że nie mamy zbyt dużo czasu by upiec ciasto i by nie sięgnąć w tym momencie po wypełnione cukrem kupne ciasto z ratunkiem przychodzi mus jabłkowo – bananowy. Wow! Ten przepis na jabłko z bananem z dodatkiem wody kokosowej i cynamonu oraz limonki jest po prostu pyszny i wykonamy go w zaledwie kilka minut. Nasza ochota na słodycze zostanie zaspokojona. Jest to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Limonka inaczej limetka. Cieszy się mniejszą popularnością niż cytryna, a to wielka szkoda, ponieważ limonka ma liczne wartości odżywcze czyli zdrowotne także. Limonka zawiera duże ilości flawonoidów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Limetka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pracę wątroby. Sok z limonki chroni nasz organizm przed różnego rodzajami bakterii, wzmacnia naszą odporność. Pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Limetka zawiera bioflawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Są to związki, które niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Bioflawonoidy chronią nas również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Witaminy jakie znajdziemy w limonce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jabłka
– 1 banana
– sok z limonki
– ½ szklanki wody kokosowej
– ½ łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy ze skórki i także kroimy na małe kawałki. Wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki umieszczamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera ręcznego miksujemy całość na gładką masę. Gotowy mus przekładamy do salaterek i podajemy. Szybko prawda?!
Deser w formie musu nie zawiera laktozy ani jajek jest w 100% wegański i w 100% owocowy! Idealny deser dla dzieci i dorosłych. Zdrowy deser nie musi oznaczać „ble”. Idealnie słodki i bardzo smaczny. To deser bez poczucia winy. Mnóstwo owocowego, marzycielskiego smaku – jabłka i banana z dodatkiem limonki, wody kokosowej i cynamonu.