Nadziewana cukinia kaszą jęczmienną i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Nadziewana cukinia kaszą jęczmienną i pieczarkami. Lato to idealny czas na przygotowywanie cukinii. Cukinia jest soczysta, delikatna i można ją przygotować na wiele sposobów. Cukinia, kasza, pieczarki, cebula z dodatkiem sera mozzarella stanowi pyszny i pożywny obiad. Faszerowana cukinia jest ciekawym pomysłem na bezmięsny obiad a ten przepis na cukinię jest zdrowy i bardzo smaczny. Wprowadźmy do diety więcej kasz i zielonych warzyw!
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 cukinie
– 60 g kaszy jęczmiennej
– 150 g pieczarek
– ½ cebuli
– sól, pieprz
– olej
– ser mozzarella do posypania
– papryka słodka
– oregano
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy drobno.
Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy je razem z cebulą na małej ilości oleju. Usmażone pieczarki odsączamy z nadmiaru wody.
W misce łączymy kaszę i pieczarki, przyprawiamy, solą, pieprzem, oregano, papryka słodką. Mieszamy.
Cukinię przecina na pół wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrążamy ją pozostawiając około 0,5 cm od brzegu. Wydrążone cukinie wypełniamy nadzieniem z kaszy jęczmiennej.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy cukinię przez 35 minut. Cukinię posypujemy starym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na parę minut by ser się rozpuścił.
To danie z cukinii jest idealnym posiłkiem dla domowej kuchni, ponieważ jest ekonomiczne, zdrowe i przepyszne! Możemy je przygotować w dowolnym momencie gdy zalegają nam resztki kaszy jęczmiennej i pieczarek. Idealny pomysł na obiad bez dodatku mięsa.