Nadziewana cukinia papryką i serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Nadziewana cukinia papryką i serem. Jest wiele różnych sposobów jedzenia cukinii, możemy wykonać z niej ciasto, zapiekankę, quesadillas, omlet, pizzerinki, pizzę czy placuszki. Tym razem przyszła pora na nadziewaną cukinię. Cukinia wypełniona przepyszna masą z serka śmietanowego, papryki, czosnku, sera i szczypiorku. Wszystko zapieczone. Pyszny dodatek do obiadu lub jako lekka przekąska. Nadziewana cukinia jest bardzo popularna i to danie nigdy nie wychodzi z mody.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 średnie cukinie
– 100 g serka śmietankowego
– 100 g ser mozzarella
– ½ papryki żółtej
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– sól, pieprz
– kilka gałązek szczypiorku
Cukinię myjemy i odcinamy jej końce. Następnie cukinię kroimy na pół. Wzdłuż każdej cukinii po obu stronach ustawiamy pałeczki a następnie za pomocą noża robimy plasterki, upewnijmy się że nóż uderzy w pałeczki i starajmy się nie przeciąć cukinii. Postępujemy tak z każdym kawałkiem cukinii.
Piekarnik nastawiamy na 210°C.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie. Szczypiorek i paprykę kroimy drobno, ser mozzarella ścieramy na tarce. Składniki przekładamy do miski dodajemy serek śmietankowy, sól, pieprz, czosnek mielony. Mieszamy dokładnie.
Z piekarnika wyciągamy cukinię i umieszczamy nadzienie między każdy plasterek. Nadzianą cukinię posypujemy serem i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 – 15 minut.
Nadziewana cukinia jest bardzo prosta w przygotowaniu, świeża i pyszna przekąska lub idealny dodatek do dania głównego w szczycie sezonu. Wykonanie nadziewanej cukinii wymaga zaledwie kilku składników. Jest to znakomity sposób by cieszyć się świeżą i smaczną cukinią. Delikatna cukinia wypełniona papryką, serem i zapiekana do miękkości. Podajmy cukinię jako lekką kolację, przekąskę lub do obiadu.