Nadziewany seler naciowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Nadziewany seler naciowy. Paluszki selera naciowego nadziewane serem ricotta, suszonymi pomidorami, jogurtem greckim, serem mozzarella i szczypiorkiem są niesamowicie smaczne i zdrowe. Pyszny seler naciowy podawajmy jako przystawkę lub przekąskę. Seler z pewnością stanie się ulubioną przekąską na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych bądź na Sylwester. Nadziewany seler naciowy jest skandalicznie pyszną przekąską, której wykonanie zajmie kilka chwil a efektem końcowym jest zdrowa, pełna smaku przekąska.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera mało tłuszczu i dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane. Ser ricotta jest jednym z najzdrowszych serów. Jedzenie tego sera zapobiega zapaleniom stawów. Wzmacnia naszą odporność. Wpływa na przyrost masy mięśniowej, a także poprawia naszą wydolność. Witaminy jakie znajdziemy w serze ricotta to: A, B1, B3, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, selen, mangan, cynk, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 łodyg selera
– 250 g sera ricotty
– sól, pieprz
– 6 suszonych pomidorów
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– ½ szklanki sera mozzarella
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Seler myjemy i kroimy go na pół lub na trzy części.
Serek ricotta umieszczamy w misce, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, granulowany czosnek, starty ser mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy.
Małą łyżką nabieramy masę serową i napełniamy „łódkę selera”. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Nadziewany seler wykonany jest z prostych i zdrowych składników, mimo to posiada mnóstwo smaku. Seler to fantastyczna przekąska, lekka i zdrowa. Połączenie chrupiącego selera z serkiem ricotta, suszonymi pomidorami, jogurtem greckim, mozzarellą to po prostu perfekcja. Seler możemy nadziewać różnymi smakami i kombinacjami. Jeśli posiadamy resztki serka śmietankowego i jakieś śwież warzywa lub resztki mięsa drobiowego warto wykonać z nich wypełnienie selera naciowego. Smaczna i zdrowa przekąska z selera, warto ją wykonać!