Naleśniki jaglane. Naleśniki bez glutenu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki jaglane. Naleśniki bez glutenu. Domowe śniadanie nie musi być skomplikowane, aby było smaczne. Poza tym, że naleśniki są super zdrowe, naleśniki te nie zawierają dodatku cukru ani mleka krowiego. Idealny przepis na naleśniki bez glutenu sprawią, że na śniadaniowym talerzu wylądują przepyszne naleśniki, które nasycą nasze żołądki na długo Naleśniki te pomagają zredukować gluten i węglowodany w diecie.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki jaglanej
– ¾ szklanki mleka kokosowego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
– 1 łyżka erytrytolu
– olej do smażenia
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche, czyli: mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i mleko kokosowe. Za pomocą miksera łączymy ze sobą zawartość miski.
Ciasto na naleśniki gotowe.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą chochelki rozprowadzamy ciasto naleśnikowe na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pyszne naleśniki bez glutenu. Idealna opcja na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę, w sumie można zjeść je także na obiad, wystarczy dodać troszkę warzyw i białka aby delektować się smacznym i zdrowym posiłkiem.